ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΣΑΛΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΙΣΑΡΑ ΜΕ ΖΥΜΑΡΙΚΑ

Υλικά

Για την σαλάτα:

  • 450 γρ ζυμαρικά κοφτά
  • 6 μεγάλα φύλλα μαρούλι, λεπτά κομμένα
  • 1 ½ φλ. ντοματίνια
  • 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, τεμαχισμένα (μόνο το πράσινο μέρος τους)
  • ½ φλ. παρμεζάνα, τριμμένη
  • ½ κ.γ. μαύρο πιπέρι
  • 2 στήθη κοτόπουλο, ψημένα και κομμένα σε κύβους
  • 1 ½ φλ. κρουτόν

Για την σως:

  • 1 φλ. μαγιονέζα
  • ½ φλ. κρέμα γάλακτος
  • 1 σκελίδα σκόρδο, πολτοποιημένη
  • 2 κ.σ. χυμός λεμονιού
  • 2 αντζούγιες, πολτοποιημένες

Εκτέλεση

Σε μία κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει, ρίχνουμε τα ζυμαρικά και τα βράζουμε αλ ντέντε.

Ξεπλένουμε τα ζυμαρικά με κρύο νερό και τα αφήνουμε στην άκρη.

Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε την μαγιονέζα, την κρέμα γάλακτος, το σκόρδο, τον χυμό λεμονιού και τις αντζούγιες.

Ρίχνουμε την μισή σως στα μακαρόνια και τα βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.

Βγάζουμε τα μακαρόνια από το ψυγείο, προσθέτουμε το μαρούλι, τα ντοματίνια, τα κρεμμυδάκια, την παρμεζάνα, το πιπέρι, το κοτόπουλο, το κρουτόν, μαζί με την υπόλοιπη σως, ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε.

ΠΑΤΑΤΟΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΑΛΛΑΝΤΙΚΟ

Υλικά

  • 700γρ πατάτες baby
  • 1 κλωνάρι δυόσμος
  • 150γρ σαλάμι αέρος, κομμένο σε λωρίδες
  • 1/2 φλ μαγιονέζα
  • 4 κ.γ. μουστάρδα
  • 4-5 αγγουράκια τουρσί, κομμένα σε λωρίδες
  • 2 μικρά κρεμμύδια, σε φέτες
  • ένα μάτσο φύλλα μαϊντανού

Εκτέλεση

Βράζουμε τις πατάτες σε ελαφρά αλατισμένο νερό μαζί με το κλωνάρι δυόσμου για 10-15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.

Σουρώνουμε και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν σε ένα μεγάλο μπολ. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ψήνουμε το σαλάμι αέρος, μέχρι να γίνει τραγανό.

Αφαιρούμε από το τηγάνι και το ρίχνουμε στις πατάτες. Σε ένα μικρό μπολ βάζουμε την μαγιονέζα, την μουστάρδα, τα αγγουράκια τουρσί και ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε τα κρεμμύδια στις πατάτες και ρίχνουμε μαύρο φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Περιχύνουμε τις πατάτες με το μείγμα μαγιονέζας και ανακατεύουμε.

Πασπαλίζουμε με μαϊντανό και σερβίρουμε.

ΠΑΤΑΤΟΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΤΟΝΟ

Υλικά

  • 10 μέτριες πατάτες
  • ¼ φλ. κόκκινο κρεμμύδι, τεμαχισμένο
  • ½ φλ. πράσινες ελιές, χωρίς κουκούτσι και χοντροκομμένες
  • ½ φλ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. κόκκινο ξύδι
  • ¼ κ.γ. αλάτι
  • ¼ κ.γ. πιπέρι
  • 160 γρ τόνος κονσέρβα

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τις πατάτες με την φλούδα και τις σκεπάζουμε με αλατισμένο νερό.

Μόλις πάρουν βράση, χαμηλώνουμε την φωτιά σε μέτρια και συνεχίζουμε να σιγοβράζουμε για 20 περίπου λεπτά, μέχρι οι πατάτες να τρυπιούνται εύκολα με ένα κοφτερό μαχαίρι.

Τις στραγγίζουμε, τις αφήνουμε να κρυώσουν και στη συνέχεια τις ξεφλουδίζουμε. Κόβουμε τις πατάτες σε κομμάτια και τις τοποθετούμε σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, τις ελιές, το ελαιόλαδο, το ξύδι και το αλατοπίπερο και ανακατεύουμε απαλά να ενωθούν τα υλικά.

Προσθέτουμε τον τόνο μαζί και ανακινούμε απαλά το μπολ μέχρι να ενωθούν τα υλικά.

ΦΛΟΓΕΡΕΣ ΜΕ ΚΙΜΑ ΚΑΙ ΣΑΛΤΣΑ ΓΙΑΟΥΡΤΙΟΥ

Υλικά

Για τα μπουρεκάκια:

  • 1 πακέτο ζύμη κουρού
  • 500 γρ. κιμά
  • 2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 200 γρ. σάλτσα ντομάτας
  • 1 ποτήρι κρασί λευκό
  • 150 γρ. φέτα, κομματιασμένη
  • 100 γρ. κεφαλογραβιέρα, τριμμένη
  • 1 αβγό, χτυπημένο
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για την σάλτσα γιαουρτιού:

  • 4 κ.σ. γιαούρτι
  • 2 κ.σ. δυόσμος, ψιλοκομμένος
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. γλυκιά πάπρικα
  • αλάτι

Εκτέλεση

Για τα μπουρεκάκια:
Σοτάρουμε στο λάδι τον κιμά μαζί με τα κρεμμύδια, ανακατεύοντας συνεχώς για 5 λεπτά σε δυνατή φωτιά.

Ρίχνουμε την ντομάτα και το κρασί, αλατοπιπερώνουμε, χαμηλώνουμε την φωτιά και σιγοβράζουμε για 30 λεπτά.

Μόλις κρυώσει λίγο ο κιμάς, προσθέτουμε τα τυριά και ανακατεύουμε καλά. Κόβουμε το κάθε φύλλο ζύμης κουρού σε 4 λωρίδες και βάζουμε σε καθεμία μία κουταλιά της σούπας από την γέμιση που ετοιμάσαμε.

Τυλίγουμε σε ρολάκια, τα απλώνουμε σε ταψί, αλείφουμε με λάδι και με το χτυπημένο αβγό και ψήνουμε για 25 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC.

Για την σάλτσα:

Ανακατεύουμε το γιαούρτι, το ελαιόλαδο, τον δυόσμο, την πάπρικα και το αλάτι.

ΜΟΣΧΑΡΙΣΙΟ ΣΥΚΩΤΙ ΣΤΟ ΤΗΓΑΝΙ ΜΕ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ

Υλικά

  • 1 κιλό συκώτι μοσχαρίσιο
  • 2 κρεμμύδια ξερά
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 100 γρ. καλαμποκάλευρο
  • 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 20 γρ. ξύδι βαλσάμικο
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 3-4 λιαστές ντομάτες
  • 1 κλωνάρι δεντρολίβανο, μόνο τα φύλλα
  • πιπέρι
  • αλάτι

Εκτέλεση

Κόβουμε τα κρεμμύδια στη μέση και στη συνέχεια σε λεπτές φέτες. Κόβουμε το σκόρδο σε λεπτές φέτες και τέλος την λιαστή ντομάτα σε λεπτές λωρίδες.

Περνάμε το συκώτι από το καλαμποκάλευρο και το τινάζουμε καλά με τα χέρια να φύγει το περιττό.

Παίρνουμε ένα μεγάλο τηγάνι, το βάζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και αφήνουμε να ζεσταθεί. Προσθέτουμε το συκώτι, τα κρεμμύδια και μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά.

Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα, προσθέτουμε το σκόρδο και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 2-3 λεπτά γυρνώντας από την άλλη μεριά.

Τέλος, σβήνουμε με το ξύδι και προσθέτουμε το μέλι, τις λιαστές ντομάτες και τα ψιλοκομμένα μυρωδικά. Ανακατεύουμε ελαφρά και αποσύρουμε από την φωτιά. Προσθέτουμε πιπέρι και λίγο αλάτι.